7°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/kosovo online

Izvor: kosovoonline,novosti

EMOCIJE SU NAVRLE ČIM JE KROČILA ISPRED SVOJE ZGRADE NA KOSOVU: Želim da se vratim sa porodicom, tu sam nekad živela!

Golden Rose ad

Marija Novaković, nakon 22 godine izbeglištva, odlučila je da se sa porodicom vrati u Prištinu, u stan koji je morala da napusti 1999. zajedno sa ogromnim brojem Srba koji su u strahu od OVK napustili grad. Uspomene i emocije navrle su istog trenutka kad je iz automobila kročila na stazu pred svojom zgradom. Suze su same krenule.

Ponovo je pred uzlaznim vratima svoje zgrade, ali da kroči u stan za koji je vežu uspomene nije mogla.  

- Ovde je bila kuhinja. Gde je ovaj prozor tu je bila veća trpezarija. Sa druge strane je soba i to sada ne možemo da vidimo- priča kroz suze Marija.

PROČITAJTE JOŠPREKO 3000 NOVOZARAŽENIH U HRVATSKOJ: Uvode se kovid propusnice i u šoping centre!

Njen dolazak i prustvo više novinarskih ekipa privukli su pažnju stanara u naselju. Srela se sa komšijom Albancem koji joj je poželeo dobrodošlicu, ali nije bio spreman za kamere i novinare.  

- Želim da se vratim, vratim svoj stan koji je uzurpiran i pokušam da se vratim u svoju firmu u kojoj sam radila, obdaništu Đurđevak, ako žele da me radno angažuju. Ako se ja vratim, doći će i moja porodica, sinovi, suprug i majka jer nigde nismo mogli da nađemo sebe. Bili smo svuda, u Blacu, Prokuplju i Beogradu, tamo nisam bila svoj na svome i bilo mi je teško da pronađem sebe- priča Marija Novaković.

Pre 16 godina, dobila je rešenje da je stan u njenom vlasništvu, a za to vreme, kako navodi "uzurpator rentira njen stan". Pre nekoliko meseci ponovo se obratila nadležnima institucijama na Kosovu od kojh očekuje odgovor kada će se osloboditi njen stan. 

- U junu ove godine sam podnela zahtev za povratak i čekam odgovor. Oni su valjda javili osobi koja je uzurprala stan da ga oslobodi i sada čekam šta dalje- ispričala je Marija.

Očekuje da će je komšije Albanci dobro prihvatiti. Saznala je da u njenoj zgradi stanuju tri albanske porodice koje su tu živele do 1999. godine, kada je njena porodica napustila rodni grad.  

PROČITAJTE JOŠEPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SLOVENIJI: Rekordan broj zaraženih!

- Valjda ću biti dobro primljena, nadam se da neću imati problema kada se budem vratila. Ipak sam tu živela 24 godine. Želim da budem u svom stanu. Nisam htela da prodajem stan zbog toga da moja deca znaju da imaju nešto, dođu ovde i imaju krov nad glavom, jer dosta je bilo više iz jednog stana u drugi. Ovde se osećam da sam to ja- kazala je Marija. 

Ona se nada i pozitivnom odgovoru i ponovnom angažovanju od strane Predškolske ustanove “Đurđevak” iz Prištine koja je sada izmeštena u Gračanicu, čiji je inače Marija bila radnik.  

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad