3°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Al Jazeera balkans

Izvor: tanjug

ŠMIT: Ne vidim opasnost od rata u Bosni i Hercegovini

Golden Rose ad

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u intervjuu londonskom Gardijanu kaže da u BiH "zapravo ne vidi opasnost od rata", na čemu je, inače, insistirao u svom prvom Izveštaju o stanju u BiH upućenom početkom ovog meseca Savetu bezbednosti UN.

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, jer nije imenovan prema predviđenoj proceduri u SB UN, tvrdi da je "pretnja srpskih separatista da ponovo uspostave sopstvenu vojsku za sada opala", ali da, kako kaže, BiH i zemlje okruženja i dalje "idu ka krizi bez značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope".

Šmit tvrdi da su regionalni lideri, kako navodi, "ubedili sepratistu Milorada Dodika" da obustavi svoje planove za povlačenje nadležnosti koje su ranije prenete na nivo država, a među kojima je i formiranje vojske Republike Srpske.

-Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka rastućem potencijalu političkog i - nadamo se da ne - vojnog sukoba- rekao je Šmit i dodao:

-Ja zapravo ne vidim opasnost od rata. 

Šmit je za Gardijan u Vašingtonu, gde je razagovao sa zvaničnicima Stejt departmena o stanju u BiH, rekao i da u BiH sada ima manje naoružanja u odnosu na 1992.

-Srećom, na raspolaganju je premalo vojne imovine- rekao je visoki predstavnik.

Ipak, Šmit kaže da "Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem u polovini zemlje koju vode Srbi vode zemlju ka teškoj krizi".

Precizira da je "Dodikova taktika došla da tačke kada ne može da je vrati unazad, a da ne izgubi obraz“.

-Moj utisak je da smo veoma, veoma blizu ove tačke i za to je potreban veoma jasan odgovor međunarodne zajednice- rekao je Šmit.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad