11°C

Beograd

Photo: twitter/screenshot

Izvor: Happy BSC

KOPAJU I NOGAMA I RUKAMA: Čuli da zemlja u selu ima 90 odsto zlata, pa POHRLILI (VIDEO)

Golden Rose ad

Oružane grupe kopaju zlato ili prisiljavaju druge da ga iskopaju pre oporezivanja, krijumčarenja i trgovine zlatom

Vlasti Demokratske Republike Kongo morale su da zabrane rudarstvo u jednom selu nakon što je otkriveno da je planina sačenjena od zemlje bogate zlatom.

Na desetine ljudi "preplavilo" je planinu u Luhihiju, nakon otkrića ruda zlata krajem februara, a video snimci sa lica mesta prikazuju ljude koji kopaju lopatama i rukama, pokušavajući da izvade dragoceni materijal iz zemlje.

VESTI DANA

VUČIĆ O JEZIVIM SNIMCIMA: Ima MLAĐIH ekipa koje su već SPREMNE da NASLEDE BELIVUKA!

KISIĆ TEPAVČEVIĆ O KOVIDU: Ključ leži u OVOME!

(VIDEO) CRTEŽ DEČAKA (7) OTKRIO STRAVIČNU ISTINU: Majka za dva sata uhapšena i OSUĐENA NA DOŽIVOTNU!

Ministar za rudnike pokrajine Južni Kivu Venant Burume Muhigirva rekao je da je priliv kopača izvršio pritisak na malo selo u kojem se nalazi planina, na oko 50 kilometara udaljenosti od glavnog grada pokrajine Bukavu.

Prema rečima saradnika BBC-a Tonija Pesina, smatra se da je tlo planine 60 do 90 odsto sačinjeno od zlata.

Iskopavanje rude od strane onih koji za taj posao nisu ovlašćeni uključuje vađenje rude primitivnim alatima i uobičajeno je širom Demokratske Republike Kongo.

"Zanatsko" rudarstvo zlata je posebno rašireno na istoku i severoistoku zemlje za proizvodnju zlata, ali dekret objavljen u ponedeljak, prvog marta, zahteva da svi rudari, trgovci i pripadnici oružanih snaga Konga napuste nalazišta u Luhihiju i oko njega.

Među zanatskim rudarima koji rade na severoistoku, 90 odsto radi u sektoru zlata, a 64 odsto rudnika zlata u regionu imaju naoružane snage na licu mesta.

SAZNAJTE JOŠ

UŽAS NA ZVEZDARI: Migrant oskrnavio crkvu! Pogledajte šta je rekao ženi koja ga je snimila! (VIDEO)

SKANDAL U HRVATSKOJ ŠKOLI: Ismejavanje srpskog vojnika, oglasila se direktorka!

STRUČNJACI OTKRIVAJU Ova deca imaju veliku šansu da postanu hiperaktivna

U naredbi koju je potvrdio ministar takođe je navedeno da su sve rudarske aktivnosti obustavljene do daljeg i da je prisustvo oružanih snaga na lokacijama rudnika, što je zabranjeno rudarskim kodeksom Konga, doprinelo narušavanju reda u Luhihiju.

Suspendovanje iskopavanja zlata ima za cilj da vlastima omogući vreme tokom kog će da identifikuju rudare koji rade na planini i osiguraju da su pravilno registrovani kod zanatskih rudarskir regulatora.

Dekretom je naznačeno da red u rudarski delatnostima u Luhihiju mora ponovo da se uspostavi "ne samo da bi se zaštitili životi, već i da bi se osigurala mogućnost praćenja količina zlata proizvedenog u skladu sa zakonom Konga".

Kongo obiluje prirodnim bogatstvima, uključujući ulje, drvo, dijamante i minetale, ali lakoća pronalaska svih ovih dragocenih materijala pokreće pohlepu i društveno nezadovoljstvo.

Zajedno sa limom, volframom i tantalom, zlato je jedan od resursa poznat kao "materijal za sukobe", a istraživanja sugerišu da oružane grupe taj materijal kopaju ili prisiljavaju druge da ga iskopaju pre oporezivanja, krijumčarenja i trgovine zlatom. Prihod od ruda potom koriste za kupovinu oružja ili isplatu plata boraca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad