13°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: objektiv

NEOČEKIVANA ODLUKA: ODLOŽENO istorijsko sletanje helikoptera na Mars

Ovo niko nije očekivao

U FOKUSU

UMRO ČUVENI SRPSKI KOMPOZITOR: Zoran Simjanović izgubio bitku sa koronom

KORONA BROJKE SVE BOLJE: Danas 2.732 novozaražena, preminulih 35

STRAVIČNA NESREĆA KOD BAČKE TOPOLE: Motorom sleteo sa puta, devojka (23) suvozač preminula u bolnici

MUTIRAN TIP VIRUSA KOSI: Ovde je najveće žarište opasnog P1 soja

PROLEĆE ILI JESEN? Do kraja dana obrt, a sledeće nedelje stiže zahlađenje

Helikopter Ingenuity koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars zajedno s roverom Perserveance ipak neće leteti danas po marsu već je njegov let pomeren za 14. april.

Ingenuity je kasno sinoć poslao podatke timovima misije na Zemlji zbog čega je NASA promenila raspored prvog leta te je navedeno da je sve u redu s helikopterom.

U petak je realizovan test brzine rotora ovog helikoptera koji je ranije završen jer je letelica pokušala da se prebaci iz režima predleta u let što je izazvalo određene tehnološke poteškoće.

U međuvremenu, tim na Zemlji je pregledao podatke koji bi mogli da sugerišu šta je dovelo do tog problema te su utvrdili da će brzina retora hilikoptera biti promenjena.

Kada Ingenuity bude spreman za prvi let na Marsu, ovaj helikopter težine 1,8 kilograma leteće ukupno 40 sekundi. Plan je da lebdi na visini od tri metra, zatim da fotografiše i dodirne Crvenu planetu.

Ukoliko let bude uspešan, Ingenuity bi mogao da leti još četiri puta ovog meseca.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar