17°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

RUSIJA PONOSNA: Brojne zemlje zainteresovane za Sputnjik V

Mnoge evropske zemlje, uključujući Balkan, pokazuju veliko interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, izjavio je danas u intervjuu zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

NAJVAŽNIJE VESTI

VUČIĆ SUTRA NA TORLAKU: Uručivanje vakcina za RS

MALI NAJAVIO: Kula Beograd gotova do kraja juna

VELIKO HAPŠENJE NA KOSOVU: Palo 25 osoba zbog trgovine oružjem

JEZIVO, UHAPŠEN SVEŠTENIK: Napastvovao devojčicu (14) i krenuo da je pipka i ljubi

-San Marino, balkanske zemlje i još neki pokazuju veliko interesovanje. Ne bih želeo da ih sada imenujem, jer ozbiljni razgovori o mogućim ugovorima nisu započeti. Ipak, broj zemalja je prilično visok- istakao je stariji diplomata.

On je dodao da je već oko 60 zemalja širom sveta izrazilo interesovanje za rusku vakcinu. U EU mnoge vlade čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), a neke zemlje su donele odluku o saradnji sa Rusijom na nacionalnom nivou, koristeći prednost fleksibilnih propisa Unije.

-Naš stav ostaje nepromenjen. Spremni smo da radimo sa svim zainteresovanim stranama. Protivimo se politizaciji pitanja. Polazimo od toga da je za suočavanje sa pandemijom neophodno razviti najvišu međunarodnu saradnju. Nemamo dvostruku agendu- naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, Moskva otvoreno ukazuje svim partnerima da su tehničke mogućnosti isporuke vakcina u inostranstvo pre svega određene unutrašnjim potrebama za vakcinacijom u Rusiji.

Rusku vakcinu Sputnjik V već su registrovali regulatori u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom koja premašuje milijardu i po ljudi. Preko 30 zemalja već je pokrenulo masovnu vakcinaciju Sputnjikom V. Efikasnost preparata na nivou od 91,6 odsto potvrdili su podaci objavljeni u vodećem medicinskom časopisu Lanset, navodi ruska agencija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar