27°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Robert Dacesin RIO

Izvor: Tanjug

RADNIČKA (NE)PRAVA U AMERICI: Zarada direktora 299 puta veća od radničke

- Razlika između plata generalnih direktora u američkim kompanijama i medijan zarade zaposlenih porasla je 2020. godine uprkos kovid pandemiji i naporima da se taj jaz smanji.

VAŽNO

STIŽE TROPSKI TALAS! Temperatura će ići preko 40 stepeni, spremite se za tople dane tokom vikenda!

KiM: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište!

PRVOSTEPENO OSUĐEN M.S za ubistvo Kristine Kaplanović (20)

BAHATO PARKIRANJE I ATAK NA TAKSI STAJALIŠTA! Žalbe građana upućene ovlašćenim predstavnicima taksi prevoznika!

BEOGRAĐANI, danas i sutra BESPLATNO KUPANJE na BANJIČKIM BAZENIMA!


Prosečna plata direktora kompanija iz indeksne korpe S&P 500 bila je lani 299 puta veća od prosečne plate radnika, prema godišnjem izveštaju AFL-CIO o zaradama najviših menadžera, navodi se u prilogu tv stanice CNN.

Naknade za rad izvršnih direktora iznosile su 2020. u proseku, zajedno s bonusima, 15,5 miliona dolara, beležeći porast za više od 260.000 dolara godišnje tokom protekle decenije. Istovremeno, prosečan radnik u proizvodnji zaradio je lani 43.512 dolara, što je povećanje od samo 957 dolara godišnje u periodu od 10 godina.

Ukupna prosečna naknada rukovodilaca američkih kompanija porasla je za više od 700.000 američkih dolara 2020. u odnosu na godinu ranije, pri čemu se jaz između njihovih i radničkih plata povećao sa raspona od 264:1 koliko je iznosio 2019.

Generalni direktor s najvećim primanjima u 2020. godini bio je Čed Ričison iz kompanije Pejkom (Paycom) koji je primio više od 200 miliona dolara na ime plata i bonusa. Na vrhu liste najbolje plaćenih rukovodilaca kompanija nalaze se takođe izvršni direktori DŽeneral Elekrika, Redženeron Farmasjutikalsa, Hiltona, T-Mobajla, Najkija, Majkrosofta i Netfliksa.

Najveća distrozija u rasponu plata zabeležena je prošle godine u kompaniji Aptiv, pri čemu je odnos zarade između izvršnog direktora i radnika bio 5.294:1. Naime, zarada generalnog direktora te kompanije Kevina Klarka iznosila je više od 31 milion dolara prošle godine dok je medijan plata zaposlenih iznosila 5.906 dolar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar