10°C

Beograd

Photo: youtube/printscreen/TRENDING

Izvor: NOVOSTI

PREDSEDNIK SAD DŽO BAJDEN NAJAVIO: Američka vojska se povlači iz Avganistana do septembra, na 20. godišnjicu prisustva u toj zemlji!

Sjedinjene Države će nastaviti da izvode vadušne napade kako bi podržale avganistanske snage u borbi protiv talibana, rekao je danas regionalni američki vojni komandant Kenet Frenk Mekenzi.

Američke i druge strane trupe se povlače iz Avganistana, a talibani su u proteklih nekoliko nedelja ponovo preuzeli ruralna područja i okoline glavnih gradova provincija. Predsednik SAD Džo Bajden najavio je da će se američka vojska povući iz Avganistana do septembra, na 20. godišnjicu vojnog prisustva u toj zemlji.

VAŽNO:

VULIN EKSKLUZIVNO U "DOBRO JUTRO SRBIJO" OTKRIO PLANOVE BELIVUKA I MILJKOVIĆA: Morali smo da pokažemo one jezive fotografije, i moja deca čitaju o tome - ali SRBIJA JE VAŽNIJA OD VUČIĆA I MENE!

DRECUN SAMO U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Preko lažne priče o genocidu Kurti BRUTALNO NAPADA NAŠ NAROD - svi se boje Srbije koja NIJE na kolenima!

Vojvodina: Nastavlja se projekat ranog otkrivanja raka pluća

- SAD su pojačale podršku iz vazduha avganistanskim snagama u proteklih nekoliko dana i spremamo se da to činimo i u narednim nedeljama ako talibani nastave da napadaju - rekao je general Kenet Frenk Mekenzi, prenosi Glas Amerike.

Mekenzi, koji je šef Centralne komande SAD za region Avganistana, ipak nije precizirao da li će američke snage nastaviti sa vazdušnim napadima i posle 31. avgusta, kada se zvanično okončava vojni angažman.

- Vlada Avganistana će biti na ispitu, a talibani pokušavaju da napadnu iznenada - kaže američki general.

Ističe, ipak, da političko rešenje sukoba ostaje na stolu i da pobeda talibana nije izvesna.

Predstavnici avganistanske vlade i talibana sastali su se u Dohi u Kataru, ali diplomate kažu da se malo napredovalo otkako su pregovori počeli u septembru.

Avganistanska vojska pravi novu strategiju protiv talibana i koncentriše snage oko gradova poput Kabula, graničnih prelaza i važnih puteva.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je kazao da je zadatak avganistanskih snaga da uspore napredovanje talibana pre nego što preuzmu teritoriju.

General Mekenzi upozorio je da će se talibani fokusirati na naseljena urbana područja.

- Moraće da osvoje gradove ako žele da ponovo uspostave kontrolu. Ali, nije sigurno da će to uspeti da urade. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar