2°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Tanjug

EMA odobrila buster dozu Moderne

Evropska agencija za lekove (EMA) zaključila je da se buster doza Modernine vakcine protiv kovida 19 može uzeti u obzir kod ljudi starijih od 18 godina, prenose mediji. 

U EMA navode da postoje dokazi da svaka treća doza Moderne data šest do osam meseci nakon druge doze ”dovodi do porasta nivoa antitela kod odraslih čiji je nivo antitela opao”, a dopunska doza se sastoji od polovine doze koja se koristi za primarnu šemu vakcinacije. 

PROČITAJTE JOŠ: PORODICA PRODALA BEBU ZA 500 DOLARA  

Trenutni podaci pokazuju da su mogući neželjeni efekti nakon buster doze ”slični onima koji se javljaju nakon druge doze”, a da će rizik od inflamatornih srčanih oboljenja ili drugih veoma retkih neželjenih efekata nakon bustera nastaviti da se prati. 

Ranije ovog meseca, EMA je zaključiila da se buster doza vakcine Fajzer može uzeti u razmatranje najmanje šest meseci nakon druge doze za osobe starije od 18 godina. 

Pored toga, EMA preporučuje se da se dodatna doza Fajzera i Moderne može dati osobama sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom, najmanje 28 dana nakon primljene druge doze.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad