7°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

HARČENKO: Učenje ruskog jezika važno za Srbiju i Rusiju

Srbiju i Rusiju veže duhovna i kulturna bliskost, kao i uzajamna želja za upoznavanjem dva naroda u svim sferama pa je zato značajno da se učenje ruskog jezika u Srbiji podigne na viši nivo, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

Harčenko je to rekao na okrugm stolu "Ruski jezik u Srbiji" u Ruskom domu, u okviru 60. skupa Slavista Srbije i dvodnevnog onlajn rada seminara "Zimska škola".

Ruski diplomata je poručio da je cilj ovog skupa popularizacija ruskog jezika u Srbiji i istakao da naša zemlja u ovoj oblasti ima podršku kako Ambasade, tako i vlada Rusije i Srbije.

Presednica Slavističkog društva Srbije Biljana Marić kazala je da je Srbija jedna od država sa najdužim ižučavanjem ruskog u svojstvu stranog jezika.

Podsetila je da je zvanična odluka uvođenja ruskog jezika u gimnazijski školski sistem doneta 1902. godine u Srbiji.

- Ove 2022. navršava se 120 godina zvaničnog prisustva ruskog jezika u Srpskoj školi - kazala je Marić, ističući da danas približno 20 odsto učenika srednjih i osnovnih škola u Srbiji, uči ruski kao drugi strani jezik.

Na okruglom stolu bilo je reči o biranju i učenju ruskog jezika kao drugog stranog jezika, kao i o problemima sa kojima se prosvetni radnici, koji predaju ruski jezik, suočavaju u praksi.

Na sastanku su prisustvovali nastavnici i profesori koji predstavljaju osnovne i srednje škole, kao i Univerzitete, ali i predstavnici resornog Ministarstva.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad