33°C

Beograd

Photo: Instagram/Printscreen/sloboda_micalovic_boba

Izvor: GLOSSY

RASPLAKAĆE VAS OVA PRIČA: Znate li zašto je Sloboda Mićalović dobila baš to ime?

Jedna od najharizmatičnijih žena na našoj javnoj sceni izdvaja se, pored talenta i lepote, svojim neuobičajenim imenom.

PROČITAJTE JOŠ

OČUH ZLOSTAVLJAO DETE PRED MAJKOM: Dečak sam prijavio nasilje

KORONA PO GRADOVIMA: U ovom gradu je više novoobolelih nego u Beogradu

"GLAS NIJE NI TAMBURA NI HARMONIKA, VEĆ ŽIVI PROIZVOĐAČ": Alen Islamović SAMO ZA HAPPY o najtežem periodu u životu! (INTERVJU/FOTO)

Popuarna srpska glumica izdvaja se po mnogo čemu — lepoti, skromnosti, šarmu, ali i svojim neobičnim imenom. Kako je pre nekoliko godina ispričala, Sloboda Mićalović dobila je ime po Slobodi Bodi Trajković, a sve je bila ideja njenog oca Dragana, inače poznatog glumca.

– Moj otac je igrao monodarmu "Ivo Lola Ribar", a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg Romea i Julije – rekla je tada Sloboda i dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

Sloboda Trajković rođena je u Vrnjačkoj Banji 1918. godine, u godini kada je završen Prvi svetski rat, a njen otac Svetolik, ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode. Njen brat Miroslav bio je veoma aktivan u Narodno-oslobodilačkoj borbi i živeo je u Beogradu, gde je i ona stigla na studije hemije i gde ju je Miroslav ju je 1937. upoznao s danas čuvenim Ivom Lolom Ribarom.

– Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna – pričala je kasnije Slobodina sestra Milica Trajković, jedina članica ove porodice koja je preživela Drugi svetski rat. Ipak, Drugi svetski rat je stao na put njihovoj ljubavi – Lola je otišao da se bori, a Sloboda se vratila kući jer Beograd nije bio bezbedan.

Ostalo je sačuvano pismo koje je Ribar poslao svojoj dragoj.

  • "Najdraža, jedina moja! Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam - optimista sam kao i uvek - da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano. ... U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno. ... Ako primaš ovo pismo - ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi. ... I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede."

Pobedu nisu dočekali, a pismo nije ni stiglo do Slobode Trajković. Ono je završilo u policiji, a Sloboda je privedena. Policajci su je dugo terali da napiše pismo svom voljenom da bi im pomogla da ga pronađu, a ona je to odbijala, zbog čega je pet meseci provela u logorima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar