33°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Loveseansa

IZBACITE NAPETOST SA JEDNOSTAVNOM VEŽBOM! U ovm mišiću se nagomilava najviše STRESA! (VIDEO)

Stres se može odraziti na naše mentalno i fizičko zdravlje, a da li ste znali da u telu svakog od nas postoji prostor u kojem se stres posebno nagomilava?

SAZNAJTE I OVO: 

HAPŠENJE 68 OSOBA U NIŠU: Oštetili budžet Srbije za 107 miliona dinara! Evo kakvu prevaru su napravili

SKANDAL! Kanga lažirao krštenicu, ime i državljanstvo, preti mu IZBACIVANJE! (FOTO)

GRAĐANI, KREĆE PRIJAVA: Evo ko automatski dobija novac, a ko mora da dostavi podatke VEĆ SUTRA!

URSULA LJUTA NA ERDOGANA: Šefica EU se brutalno obrušila na turskog predsednika i najavila oštre poteze!

U svakodnevnom životu često smo izloženi stresu - na poslu, u porodici, u odnosu sa prijateljima, partnerom ili u saobraćaju. Svuda oko nas mogu se pojaviti negativne vibracije i stresni okidači koji, ako nismo zaštićeni, mogu uticati na naše biće i celokupno zdravlje.

Pojedini stručnjaci koji proučavaju stres ističu da svako od nas u sebi ima "kofu za stres" koje se iz dana u dan sve više puni ako smo skloni da potiskujemo i zanemarujemo stres sa kojim se suočavamo.

Ova "kofa" nalazi se u psaos major mišiću koji se još naziva i mišić duše. Psoas je najdublji i jedan od najvećih mišića u telu, nalazi se na obe strane vaše lumbalne kičme, vezuje za kičmene pršljenove i prostire preko zgloba kuka, pa dalje u butnu kost.

Osim što deluje na kičmu, mišić duše je povezan sa dijafragmom, utiče na disanje i ima veliku ulogu kod anksioznih stanja.

Kada smo pod stresom ili smo napeti, često će se pojaviti bolovi u donjem delu leđa koji se šire ka butnoj kosti - ovo je znak da je vaš mišić duše preopterećen stresom.

Vrlo je važno da otpuštate stres iz ovog mišića, jer se to može odraziti na vaše psihičko, duhovno i fizičko zdravlje.

Jedan od načina koji vam može pomoći da rasteretite mišić duše i otpustite nagomilani stres i pritisak, jesu čuvene TRE vežbe.

TRE vežbe (ime je nastalo kao skraćenica od engleskog tension, stress and trauma release exercises) predstavljaju skup jednostavnih i lako primenjivih vežbi koje pomažu da otpustite stres, traume i napetost.

Ove vežbe podrazumevaju seriju vežbi koje podrazumevaju zagrevanje, pripremu i istezanje mišića, a nakon vežbanja vežbači leže u mirnom položaju i dopuštaju da telo samo od sebe podrhtava i oslobodi se stresa.

Najbolje je raditi TRE vežbe sa stručnim instruktorom, ali možete određene serije i sami isprobati.

TRE vežbe se naročito preporučuju osobama koje su pod stresom i konstantnim pritiskom, razdražljive su, imaju problem sa neanicom i potrebno im je opuštanje.

U video prilogu ispod donosimo vam inspiraciju za TRE vežbanje.

Napomena: Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe ili fizička ograničenja, pre vežbanja konsultujte se sa svojim lekarom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar