6°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti Magazin

VEŽBE ZA KUKOVE: Jake i zdrave!

Kada počnete da vežbate, znajte da će to da poveća pokretljivost kukova, da ojača mišiće koji ih stabilizuju i da smanji njihovo zamaranje.

PROČITAJTE JOŠ: JAČAJTE GRUDNE MIŠIĆE: 10 minuta vežbi koje morate da radite stalno (VIDEO)

Starenjem hrskavice zglobova postaju sve tanje, a bolovi i ograničenost pokreta veća. Što su zglobovi masivniji, kao što su kukovi, problem može da bude mnogo izraženiji. Tanjenje hrskavice zglobova kuka i slabljenje gustine kostiju vodi u jake bolove, blokadu pokreta i nesigurnost pri hodu. Da bi sprečili ovaj scenario i da biste starost dočekali sa zdravim kukovima i lekari i fitnes instruktori su saglasni da bi trebalo da se vežba.

Drugi korak, ukoliko imate višak kilograma je da počnete da sprovodite dijetalni režim ishrane.

Jačanje mišića obezbeđuje pravilan položaj kukova pri svakodnevnim pokretima. Veća pokretljivost u zglobu smanjuje pritisak između hrskavica u zglobu kuka pri izvođenju pokreta i u miru. Na taj način se smanjuje opterećenje koje trpe hrskavice zgloba kuka.

Podizanje bokova

Lezite na bok sa savijenim nogama. Oslonite se na podlakticu. Iz ovog položaja oslanjajući se na podlakticu podignite kukove od podloge, a zatim razdvojite kolena. Vratite se u početni položaj. vežbu ponovite 10 puta na jednom, pa na drugom boku.

PROČITAJTE JOŠ: TRENING KOD KUĆE ZA SAMO 7 MINUTA!

Korak u stranu

Zauzmite raskoračni stav i blago se spustite u čučanj. Leđa su pognuta ka napred, ali zategnuta i ispravljena, a stomak i karlica takođe. Iz tog položaja jednom nogom napravite iskorak u stranu. Ponovite 10 puta. Isto uradite i suprotnom nogom.

Podizanje noge

Lezite na bok oslonjeni na podlakticu. Podižite nogu iz kuka 30 puta, odnosno tri puta po 10 ponavljanja. Ponovite isto ležeći na drugom boku.

Bočni trbušnjaci

Ruke opružite pored tela, a kičmu pripijte sasvim uz podlogu. Naizmenično savijajte i opružajte noge. Uradite maksimalan broj ponavljanja u tri serije, a s vremenom povećavajte broj ponavljanja.

Prvo kod doktora!

Pre nego što se upustite u aktivnost zatezanja okolnih mišića bokova, prvo uradite proveru gustine kostiju i posavetujte se sa reumatologom ili fizijatrom da li su vam potrebni određeni lekovi ili suplementi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad