7°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Telegraf

Pogrdna imena za žene koje kasno rađaju!

Golden Rose ad

Iako se vremena menjaju, neke navike ostaju, a ponajviše one loše. Primera radi, žene su i dalje često izložene pitanjima kada će da rode, zašto još nisu rodile, kada planiraju... Osim toga, mnogo je problematičnih termina koji imaju veze sa plodnošću žena i njihovim reproduktivnim zdravljem.

Neki od njih su "starija prvorotka" i "gerijatrijska trudnoća".

PROČITAJTE JOŠ: Nizak rast prouzrokuje veće probleme kod dece!

Pre samo dve decenije, 25-ogodišnjakinje su rađale oko 30.000 beba godišnje, dok je taj broj prošle godine iznosio samo 12.000. U istom periodu, broj majki koje su starije od 40 godina se udvostručio.

PROČITAJTE JOŠ: PORADITE NA ODNOSU: Zašto nije dobro da majke budu kao PRIJATELJICE svojim ćerkama?

- Dok se "vremena nisu promenila" i one žene sa 25 godina koje bi rađale prvo dete važile su za "starije prvorotke", dok se danas taj termin koristi za žene starije od 40 godina - kaže za Telegraf ginekolog Milena Džuverović.

Kao glavni razlog za kasnije donošenje odluke za rađanje navode se finansije, kaže i Republički zavod za statistiku, ali i ginekolog Džuverović iz svog iskustva.

- Pomerile su se granice sa 25 na 35 godina. Sada žene teže ekonomskoj samostalnosti i nezavisnosti i u prilici su da same izdržavaju dete koje rode. Danas se žene više obrazuju, a za obrazovanje treba i vremena i finansija, i to je glavni razlog - objašnjava Džuverović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveći broj rađanja - 18.584 - zabeležen je u starosnoj grupi žena od 30 do 34 godine. Prosečna starost majki pri rođenju deteta je 30,1 godina, dok je prosečna starost majki pri rođenju prvog deteta 28,8 godina.

PROČITAJTE JOŠ: OBRADUJTE PORODICU ZA VIKEND: Idealna palačinka torta!

Prilično uvredljiv termin koji se odomaćio u kolokvijalnom govoru - "gerijatrijska trudnoća" označavao je žene koje su se na rađanje odlučivale posle 35. godine. Umesto da se žene ohrabruju na rađanje, ovakvim jezikom su osuđivane i nametana im je krivica.

Kada je reč o tome da se do sada svaka žena koja se na rađanje odlučila posle 35. godine zvala "gerijatrijska trudnica", doktorka Džuverović kaže da je protiv takvog termina i da je to uvreda i za majku, ali i za dete.

- Ja sam radila u porodilištu i nisam primetila taj trend. Što se mene tiče, to je uvreda i za ženu koja rodi u 60, ali i za njeno dete - izričita je doktorka.

Da Srbija nije jedina držva u svetu u kojoj su žene koje zatrudne posle 35. godine na meti okoline, govori i poslednji primer jedne mame iz Portlanda.

Naime, Dženi (42) je trudnica koja je poslednjih nekoliko dana uspela da privuče pažnju svetske javnosti, kada je otvorila profil na društvenoj mreži TikTok, gde je snimila video u kome kaže da ima 62 godine i da čeka bebu. Osim toga, Dženi je kazala da je njen muž, koji navodno ima 72 godine, podvrgnut vazektomiji, čime je priču dodatno "začinila".

Komentari su bili raznoliki, a najviše je bilo onih osuđujućih. Ipak, takvih je bio pošteđen njen suprug, što je iznedrilo još jedan problem. Nju su kritikovali, on je dobijao pohvale.

Kada je priča dospela u sve, kako strane, tako i domaće medije, Dženi je objasnila svoju nameru.

Ona je rekla da je suština bila u tome da ukaže na problem koje trudnice posle 35. godine imaju, ali i na pogrdni termin koji se u tom slučaju koristi - "gerijatrijska trudnoća".

Istraživanje koje je sprovedeno u Danskoj, a u kom je učestvovalo 4.741 mama, ide u prilog kada govorimo o spremnosti na majčinstvo i odgajanju dece, starijim mamama.

One su proživele većinu stvari koje su htele, većina se ostvarila profesionalno, a uz sve to i znaju tačno šta hoće, a i momenat kada su se odlučile za majčinstvo u većini slučajeva bio je planiran i biran.

Starije mame su posvećenije i strpljivije sa decom.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad