33°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC/telegraf

TOSKANA SAVRŠENA DESTINACIJA ZA PUTOVANJE! Odmor za celu porodicu

Grad koji je izuzetno bogatom istorijskim znamenitostima, Firenca je jedna od atrakcija pokrajine Toskana. Ništa manje poznat nije ni grad Piza, koji je proslavio čuveni Krivi toranj.

U centralnom delu Italije nalazi se regija, po mišljenju mnogih, najlepša u zemlji. Osim Firence i Pize, na području Toskane nalazi se i Sijena.

Međutim, osim prilično dobro očuvanih gradova, koji su naročito interesantni turistima, ova regija je poznata i po fenomenalnoj prirodi. Sem toga, čak 120 rezervata prirode, koji se nalaze pod zaštitom države, nalaze se baš u Toskani.

NAJVAŽNIJE

VUČIĆ UPUTIO ČESTITKE RAMI: Radujem se zajedničkom radu na boljoj budućnosti svih građana u regionu

HAPŠENJE ISPRED SKUPŠTINE: Pokazivali simbole tzv. velike Albanije

KURTI IZ BRISELA: Prihvatam dijalog sa Beogradom

Jedna od najprostranijih regija Italije

Nije Toskana poznata samo po prirodnim lepotama i značajnim kulturnim atrakcijama. Budući da zauzima površinu od skoro 23.000 km², smatra se najvećom regijom u zemlji.

Sa severne i južne strane je oivičena vencima Apeninskih planina. U tim delovima pokrajine preovlađuje planinska klima, dok je u ostalima uglavnom primetna sredozemna.

Toskana ima izlaz na Tirensko more. A reka Arno je definitivno najpoznatija u tom delu Italije, mada kroz ovu regiju protiču i drugi vodeni tokovi.

Šta videti u Toskani?

Iako je pokrajina sama po sebi vrlo interesantna, mnoge turističke agencije nude aranžmane za Toskanu, koji uključuju posetu samo određenim gradovima. Uglavnom su to Firenca i Piza. Eventualno Sijena i terme u Montekatiniju.

U koji god grad ove regije da odete, imaćete priliku da upoznate lepotu Italije iz doba renesanse. A to se posebno odnosi na Firencu. Grad koji je poznat po katedrali Santa Maria del Fiore, odnosno Duomo, ali i po najveličanstvenijem zvoniku. Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, Đotov zvonik je vremenom postao jedno od obeležja ovog italijanskog grada.

Tokom posete čarobnoj Firenci, ne bi trebalo propustiti ni čuvenu galeriju „Ufiči“. Među brojnim eksponatima po značaju se izdvaja Mikelanđelovo delo „Sveta porodica“, što je i jedina njegova završena slika koja je sačuvana. Ne treba zaboraviti ni slike „Proleće“ i  „Rođenje Venere“ , čiji je autor Botičeli. Naravno, skulptura Mikelanđelovog Davida se ne propušta prilikom posete ovoj galeriji.

Stari most na reci Arno, Ponte Vekio je još jedan od simbola Firence. Kao i Palaco Vekio.

Ukoliko želite da se poklonite senima Mikelanđela, Makijavelija i Rosinija, odnosno Galileja, ali i drugih čuvenih Italijana, posetite crkvu Santa Kroče, u kojoj se nalaze njihove grobnice.

O atrakciji Pize je mnogo toga rečeno. Krivi toranj u ovom gradu se nalazi na trgu Duomo. Izgrađen je u drugoj polovini 12. veka i visok je 50,4 metra.

Mada je toranj mnogo poznatiji, ne bi trebalo propustiti ni akustičnu krstionicu, koja je takođe deo katedrale na trgu Kampo dei Mirakoli, poznatog i kao trg Duomo.

U Pizi postoje brojne crkve i muzeji. Budući da grad nije naročito veliki, to je moguće relativno brzo, čak i pešice stići do mnogih gradskih znamenitosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar