-2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Happy BSC

OVE NAMIRNICE NIKADA NEMOJTE PODGREVATI! "Juče za danas" može da bude čak i smrtonosno!

 Zbog savremenog  haotičnog načina života, najčešće pravimo velike greške u ishrani. Sve manje se priprema domaća- kuvana hrana, a zbog nedostatka vremena i ona se najčešće zamrzava kako bi nam priprema ručka bila brža. Neretko  se dešava da namirnice pripremljene „juče za danas“ više nemaju isti ukus kada se podgreju. 

Meso podgrevanjem promeni svoja hranljive vrednosti. Dolazi do promene u sastavu belančevina, pa samim tim ono postaje neprepoznatljivo našem telu i teško za varenje. Umanjene su mu nutritivne vrednosti, a može da postane i toksično.

PROČITAJTE JOŠ:  ZIMNICA BEZ KUVANJA, LJUŠTENJA I STERILISANJA TEGLI!

Posebno izbegavajte podgrevanje mesa u mikrotalasnoj pećnici. Ukoliko je ono nužno, isecite meso na sitne komade i opet ga malo propržite na tiganju. Pileće meso ima više proteina od crvenog mesa pa bi i oprez trebalo da bude veći. Riblje meso je najukusnije dok je sveže pripremljeno i toplo. Podgrevanjem gubi mnogo na ukusu i kvalitetu. Pored školjki i drugih plodova mora, riba spada u visokorizične namirnice. 

Jaja, jela sa mlekom (pavlakom) i sir se nikad ne podgrevaju!

Pečurke ukoliko se podgrevaju postaju štetne i toksične!

PROČITAJTE JOŠ:  Savršen napitak za topljenje kilograma!

Kafa može da se podgreje samo u mikrotalasnoj pećnici i nigde više!

Spanać, cvekla, repa i celer sadrže nitrate koji usled dogrevanja prelaze u nitrite pa dalje u nitrozamine. Oni su izuzetno kancerogeni za čoveka. Ovo povrće  ne sme da se podgreva!

Krompir spada u grupu namirnica koje nakon podgrevanja postaje otrovan! Smatra se da je najzdraviji  ohlađen, kuvan krompir. Tada mu se povećava nivo otpornog skroba koji je svojevrstan probiotik.

PROČITAJTE JOŠ:  VILIN MED-najskuplji i najzdraviji med na svetu!

Supe i variva mogu da se podgrevaju ukoliko se procede i iz njih se izvadi meso. Sama tečnost (supa) se podgreje, a sveža testenina i knedle se okuvaju. 

Iz supe obavezno izvadite šargarepu i celer!

Oni se jedu odmah uz sveže pripremljeno jelo. 

Testenine ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj rerni. Najbolje je da se ugreje na tiganju sa malo ulja. Tada ne gubi na ukusu. 

PROČITAJTE JOŠ:  ODLIČNA IDEJA ZA ZDRAV RUČAK: Punjene pečurke!

Zapamtite da kuvana hrana može da se podgreje samo jednom! Ukoliko imate veliku količinu skuvane hrane, rasporedite je u manje porcije i odložite u frižider ili zamrzivač. 

Suncokretovo ulje ne bi smelo da se koristi više puta za prženje hrane jer tako postaje pogubno za zdravlje!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad