6°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: Happy BSC

VAŽNA ZA MENTALNO ZDRAVLJE: HRANA KAO LEK, A NE ZBOG NJE DA SE LEČIMO, prof dr. Momčilo Matić u emisiji "Savetnik" na TV HAPPY

Koja hrana nas ubija? Da li imamo vremena za zdravu ishranu? Koliko ishrana utiče na naše dnevno ponašanje?

Prof dr. Momčilo Matić, nutricionista gost emisije "Savetnik" na TV HAPPY kod Jovana Romanića govorio je na ovu temu:

-Ljudi dobiju savet, ali ga teško primenjuju. No, meni je  važno da mi damo savet.  Dakle, najveći deo energije dobijamo iz hrane i to sve utiče na naše organe. Izuzetno je važno da uzmemo hranu da bismo bili mentalno zdravi. 

PROČITAJTE JOŠ: VARATE SE AKO MISLITE DA JE OVO OBROK SAMO ZA VIKEND: Probajte već danas

O gojaznosti, nutricionista kaže:

-To smo nasledili genetski. Imamo dva tipa gena koji ostavljaju deo hrane za energiju, ali ako uzimamo previše hrane, onda ostaje višak u vidu masnoće. Nama ne treba mnogo hrane nego energetska koja će biti pravilno raspoređena. Moramo voditi računa koja je to hrana koja će se dobro svariti i koja će se dobro kombinovati. Postojala su ranija mišljenja da krvne grupe mogu uticati na ishranu, ali posle su i sami odbacili tu teoriju. Nisam pristalica ishrane prema krvnim grupama. Pravilna ishrana bi trebalo da se odvija ne obaziraću se po krvnim grupama.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI JE ZDRAVO DA BEBA SPAVA SA VAMA? Stručnjaci su dali ODGOVOR

Doktor dalje kaže:

-Problem je što  ne žvaćemo dovoljno hranu. Svi nešto na brzinu jedemo. Ako ne zadržimo dovoljno hranu u ustima, to nije dobro. Što duže žvaćemo, želudac ima manje posla. Razlaganje hrane traži naša ćelija. Hrana mora biti lek, a ne zboh hrane da uzimamo lek. 

O obrocima, Matić kaže:

-Doručak je najvažniji i mora biti bogat, može biti proteinski ili ugljeno-hidratni. Nama jutru treba energija, sve nam je tada povišeno i trebamo hranu da izbalansira. Ručak takođe bi trebalo da bude bolji. Večera bi trebalo da nam bude najslabija. Voda se ne uzima tokom obroka. Ona se uzima pre jela 15, 20 minuta. Nikako tokom ni posle jela. 

O dijeti:

-Protiv sam dijeta. Moj savet je vežbanje, tri obroka. Ako je gojaznost već problem, onda se to drugačije radi. Naglo gubljenje kilograma može da izazove zastoj nekih organa. Kada je reč o autofagiji, trebalo bi biti oprezan. Nisam za to da svi primenjuju izgladnjivanje. Nikako sa tim nastaviti ako imate vrtoglavice i slično. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad