5°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

LOŠE NAVIKE: Sedam grešaka koje u kuhinji prave i najiskusnije kuvarice

Golden Rose ad

Ukoliko preskočimo ove greške, hrana će biti ukusnija i kvalitetnija

PROČITAJTE JOŠ:  Đole Đogani priznao da je vodio Vesnu na psihoterapiju

Početnici, ali i iskusni kulinari, prave poneku grešku prilikom pripreme hrane.

Te greške često promene ukus hrane ili ubijaju hranljive materije korisne za naš organizam, te tako štete kvalitetu ishrane, ili otežavaju pripremu hrane. 

1. Priprema neodmrznutog mesa

Nedovoljno odmrznuto meso može, nakon obrade, da izgleda gotovo i spremno za jelo, ali iznutra će, gotovo sigurno, ostati živo. 

Ukoliko ga pržite, topljenje leda će izazvati prskanje ulja van tiganja, pa može doći i do povreda. Najbolje bi bilo da meso odstoji 24 sata van frižidera. Tako ćete biti sigurni da se meso u potpunosti odledilo.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznata pevačica objavila novi singl i NOVOG DEČKA!

2. Isti nož za različite namirnice

U pripremi hrane najčešće koristimo jednu vrstu noža, što je pogrešno, i vrlo često nepraktično. Za meso je najbolje koristiti velike noževe. Za mekano povrće najbolje koristiti manje reckave noževe, a za tvrdo, takođe velike. Za rezanje hleba ili suvih kolača, najbolje je koristiti velike noževe sa reckama.

3. Mešanje skuvanog pirinča

U verovanju da će se tako pre ohladiti i osušiti, ljudi često mešaju pirinač nakon što ga skuvaju. Međutim, time se zrna pirinča lome, i ispuštaju se vrući sokovi koji su se prethodno nalazili u zrnu, tako da mešanjem zapravo ne postižete ništa.

4. Prosipanje vode u kojoj se hrana kuvala

Voda u kojoj ste prethodno kuvali povrće može biti iskorišćena za spremanje supe ili čorbe. Kuvanjem povrća, dobar deo hranljivih materija ostaje u vodi, tako da je velika šteta ukoliko to ne iskoristite

5. Korišćenje iste vrste ulja

Jednostavno, nije svako ulje namenjeno svakoj vrsti hrane, niti prženju. Za prženje se preporučuju kukuruzno ili suncokretovo ulje, dok su maslinovo ulje, i ulje bosiljka mnogo bolji za pravljenje salate.

6. Dodavanje ulja prilikom kuvanja testenine

Ovim se takođe ne postiže apsolutno ništa, uprkos ustaljenom verovanju da će se na ovaj način sprečiti lepljenje testenine. Ovaj postupak čak može i da pokvari ukus vaše paste.

7. Stavljanje hrane u hladnu posudu:

Ukoliko u nezagrejan tiganj ili šerpu, u koje ste prethodno stavili ulje ili mast za pripremu, stavite i hranu, ona će upiti više masnoće, što nikako nije zdravo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad