2°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: HappyBSC

DVOUMITE SE OKO OSTANKA U VEZI ILI RASKIDA! Ovih 11 stvari će vam pomoći da odlučite!

Mnogo je razloga zbog kojih ljudima možda nije jasno da li treba da ostanu u vezi ili je ipak vreme za raskid, ali uz ove savete lakše ćete doći do odgovora.

O OVOME SE PRIČA

DR STEVANOVIĆ: Ovo su jedina dva sigurna pokazatelja da ste inficirani!

MOMAK (26) IZ ARANĐELOVCA SE UBIO: Bio u samoizolaciji zbog korone!

UKIDA SE NOĆNI PREVOZ Beograd bez GSP od ponoći do četiri ujutru

OVO JE VAŽNO DA GRAĐANI ZNAJU: Ministar Mali u "Dobro jutro Srbijo"

DANAS STUPAJU NA SNAGU NOVE MERE: Lokali se zatvaraju tačno u 21 sat!

Stručnjaci za terapiju parova objasnili su kad je vreme da se krene dalje, a kad je ipak pametnije dati partneru još jednu priliku. Imajte na umu da je vaša veza samo vaša, a savete treba izvagati i primeniti u vašoj situaciji. To znači da promislite o stručnim uputima i odredite da li vrede za vaš život ili ne. Ako odlučite da raskinete, nije smak sveta.

 

1. Imate utisak da niste važni

 

Za raskid

 

Ako se osećate zanemareno, nevažno i imate utisak da partneru nije stalo do vas. Velika je razlika između partnera koji su zauzeti brojnim obavezama i partnera koji ne žele da odvoje vreme za vas.

- Ako vam partner ne pruža pažnju i uprkos vašim naporima za komunikacijom redovno zanemaruje vaše želje i potrebe, može se reći da ne ceni vas ni vezu. Partneri koji su prezaokupljeni drugim stvarima ili im nedostaju veštine nužne za održavanje veze nesposobni su da zadovolje naše emocionalne potrebe - kaže psihoterapeutkinja Parisa Ganbari. Vreme je za raskid.

 

Ostabite zajedno

 

- Ako partner pokazuje da se trudi da prida više pažnje vašim potrebama i željama - savetuje Ganbari. Proverite da li vaš partner želi savetovanje psihoterapeute ili terapiju, da li čita knjige i priručnike za samopomoć kako bi bio bolji u vezi ili aktivno ispunjava vaše potrebe.

 

2. Užasava vas pomisao na brak

 

Za raskid

 

Sa sadašnjim partnerom ne možete da zamislite zajedničku budućnost. Razumemo ako ste među ljudima koji se teško fokusiraju na budućnost i radije se bave sadašnjošću, ali ako ne možete uz sebe da zamisliti partnera u sledećoj životnoj avanturi, to nije dobar znak.

- Ostanak uz takvog partnera bez ikakve ideje o budućim planovima ograničava i vas i njega u mogućnosti pronalaska pravog čoveka za vas. Zapitajte se gde se vidite za godinu dana i vidite li partnera uz sebe - savetuje psihoterapeutkinja Markesa Miler.

 

Ostanite zajedno

 

Sve u vezi vaše budućnosti je nejasno. Ne morate da imate odgovore na sva pitanja, a ako ste netko ko ne razmišlja previše o tome gde se vidi za pet godina, to je u redu.

- Pokušajte bolje da razumete sebe i smer u kom idete. Ako odredite smer, moći ćete da vidite želite li u njemu i društvo partnera - savetuje Miler.

 

3. Želite seks s drugima

 

Za raskid

 

Vaše fantazije se ne završavaju samo seksom. Ne možete da se prisilite da vam partner bude privlačan. Normalno je da ponekad, i u najzdravijim vezama, parovi pomišljaju na iskustva s drugima. Ali ako se uhvatite da zamišljate srećan život s nekim drugim ili mislite da biste radije imali seks s bilo kim drugim osim s partnerom, već ste na pola puta da izađete iz veze.

 

Ostanite zajedno

 

Možda ste spremni na promene u seksualnom životu. Ponekad su zdrave i normalne fantazije o nekom drugom način na koji vam mozak signalizuje da vam treba promena rutine. U dugim vezama možda ste neprimetno skliznuli u rutinu. Možda vam samo treba malo začina i drugačiji pristup.

 

4. Imate utisak da je partner nametljiv

 

Za raskid

 

Partner vam onemogućuje druženje s prijateljima. Možda je reč o bombardovanju ljubavlju, manipulativnoj taktici kojom se često koriste narcisi. Možda je samo reč o nametljivosti koja je urođena, ali nikad nije prijatno ako vam partner proverava raspored, čak i ako to radi iz ljubavi. Treba da imate slobodu da živite svoj život, a svako ko se na taj način u njega upliće nije neko s kim treba da izlazite.

 

Ostanite zajedno

 

Možda ste samo imali super stresnu nedelju. Ako vam bilo koji zvuk mobilnog, uključujući i partnerov, pruža osećaj gušenja, možda nije stvar u vašoj vezi ni u partneru. Recite mu da imate ludu nedelju i da želite malo da smanjite komunikaciju. Trebali bi vas razumeti i preuzeti neke zadatke da vam pomognu.

 

5. Imate utisak da ne idete u istom smeru

 

Za raskid

 

Imate utisak da ste više uložili u vezu od partnera. Normalno je da se utisci o vezi razlikuju, ali ako vam se čini da ste jako zagrejani za partnera koji vas doživljava mlako, ili obrnuto, veza je od početka osuđena na raskid. Na žalost, ne možete prisiliti nekoga ko ne želi da bude u ozbiljnoj vezi da odednom započne upravo takvu. Možda niste upoznali pravog čoveka u pravo vreme, i to je jedna od najtežih stvari koje treba da naučite o vezama.

 

Ostanite zajedno

 

Niste s partnerom nikad ozbiljno razgovarali o planovima. Imate utisak da ste spremni za ozbiljnu vezu, ali vaš partner ne? Recite mu to. Nije u redu prenositi lična očekivanja na druge - i oni bi morali da znaju šta se dešava i u kakvoj ste situaciji. Prvo porazgovarajte o svemu, a onda ćete posle toga videti kako se osećate.

PROČITAJTE JOŠ...

IZRUČUJE SE NASILNIK IZ NOVOG SADA Ivan Kontić izlezi pred srpski sud

UBIJA 60 POSTO ZARAŽENIH! Pojavio se novi smrtonosni virus!

UŽAS! Novopazarka ležala mrtva u hotelu nedelju dana!

ONI SU HTELI DA PRODAJU OTADŽBINU Posle 80 godina isplivala lista izdajnika

6. Dosadno vam je ili ste zapeli u vezi

 

Za raskid

 

Ako se stalno osećate nezadovoljno bez obzira koliko sjajne bile stvari koje radite, vreme je za raskid. S partnerom ste bili na vikend putovanju, penjali ste se na stene, bavili se slikanjem, ali sve vreme ste pokušavali da se odvojite od nje ili njega.

- Ako pritom zamišljate kako bi vam život bio drugačiji bez partnera ili partnerke, vreme je za raskid - kaže savetnica Suzan Degers Vajt.

Razmislite o životu bez partnera i odredite da li bi vam početak s nekim drugim doneo više zadovoljstva u život.

 

Ostanite zajedno

 

Dosta vam je rutine. Kad ste prvi put sreli partnera išli ste na zabavne večere i izlaske, a danas ste uglavnom pred TV-om.

- Postoji razlika između dosađivanja s partnerom i činjenice da vam je partner dosadio - kaže dr Mariana Bokarova koja predaje psihologiju veza na univerzitetu u Torontu. Sugeriše da organizujete izlaske, izaberete novi hobi ili proširite krug prijatelja. Sve će vam to omogućiti da se zbližite s partnerom oko neke nove stvari.

7. Ljuti ste

 

Za raskid

 

Vaš partner u vama izaziva ljutnju.

- Kad imate osećaj da ćete zavrištati svaki put kad partner krene da priča istu glupu šalu ili dosadnu priču, morate sesti i sami sa sobom raspraviti što mislite o vašoj vezi - kaže Deges Vajt. Ako vas samo prisustvo partnera iritira čak i tokom dobrih dana, imate problem.

 

Ostanite zajedno

 

Ljuti vas nešto puno dublje i nevezano za situaciju. Možda vas novi šef preterano gnjavi ili imate porodičnih problema, pa samo svaljujete ljutnju na partnera?

- Možda proživljavate mehanizam obrane kojim prebacujete ljutnju na druge. Iz nekog razloga svoje frustracije niste izrazili kad je to trebalo i s kim je to trebalo, pa ih izražavate s partnerom - kaže Bokarova.

 

8. Retko želite seks

 

Za raskid

 

Nikad niste raspoloženi za seks. Možda vas odbija sama pomisao na seks s partnerom? Onda je to stvarno važan pokazatelj.

- Ako ne nalazite zadovoljstvo čak ni u uspomeni na seksualnu satisfakciju s partnerom, nešto je definitivno krenulo po zlu - kaže Deges Vajt.

 

Ostanite zajedno

 

Još vam se sviđa fizička bliskost s partnerom.

- Odredite obraćate li se partneru kad vam treba nežnosti i brige čak i ako niste raspoloženi za seks - savetuje Bokarova dodajući kako možda nije problem u vezi i partneru nego u vašem seksualnom nagonu ako još uživate u njegovim zagrljajima i bliskosti.

- Stres, pritisak, umor, spoljni zahtevi - sve to utiče na emocionalnu i fizičku energiju koja vam treba za intimnost s partnerom - ističe Deges Vajt.

Isto, ako koristite lekove protiv depresije, to takođe može da utiče na seksualni nagon. Pre raskida se konsultujte sa lekarom oko doza terapije.

 

9. Radije ste s prijateljima nego s partnerom

 

Za raskid

 

Užasavate se planova s partnerom.

- Ako aktivno izbegavate vezu i vreme koristite za druženje s prijateljima, možda je to znak da nešto u vezi nije u redu - kaže Bokarova. Njena kolegica Deges smatra da vam možda nedostaje aspekt starog života pre veze.

- Ako vas vreme koje provodite s prijateljima tera da se ponašate kao pre veze, poput ostajanja s društvom do četiri ujutro ili koketiranja s nepoznatim ljudima, to bi trebao da bude veliki znak za uzbunu da više nemate osećanja za postojeću vezu - kaže Degges White.

 

Ostanite zajedno

 

Stvarno vam jednostavno nedostaju prijatelji. Kad prvi put počnete da izlazite s nekim, prirodno je neko vreme dati prednost partneru u odnosu na prijatelje.

- Kako veza protiče, možda ćete se opet početi osećati društvenije, pogotovo ako osećate kao da ste dopustili da neka prijateljstva propadnu. U ovom slučaju, ako želite da provoditi više vremena s prijateljima, ne znači da svog partnera volite manje, kaže Bokarova.

Nezdravo je očekivati da će vaš partner podrazumevati i čitav vaš društveni život, pa bi činjenica da imate različite prijatelje trebala samo da pomogne vašoj vezi.

 

10. Stalno se svađate

 

Za raskid

 

Vaše svađe su otrovne i bolne.

- Ako imate utisak kao da hodate po jajima samo kako biste izbegli svađu, osećate se izolovano i usamljeno posle svađe ili ako se međusobno oštro kritikujete, pokazujete prezir jedni prema drugima, postajete obrambeni ili se isključujete, vreme je za novu procenu da li je ta veza za vas. Kad osetimo da je narušen naš osnovni osećaj poštovanja ljudskog bića, potpuni oporavak i obnavljanje zdrave veze je nemoguć - kaže Bokarova.

 

Ostanite zajedno

 

Oboje osećate poštovanje čak i kad se ne slažete. Bokarova predlaže da dobro obratite pažnju na to kako se svađate. Razgovarate li mirno? Možete li biti nežni posle završetka svađe? Osećate li se kao da rastete iz svađa koje vodite?

- Možda imate problema s prenošenjem svojih želja i potreba, ali ipak volite, poštujete i brinete jedno o drugome - kaže Bokarova.

Takođe, procenite da li utiče spoljni ili lični stresor na odnos i uzrokuje li on probleme. Na primer, stres na poslu, globalna pandemija, mentalno zdravlje i slično su mogući uzroci svađa.

- Ako možete da prepoznate spoljne stresore koji samo privremeno utiču na vašu vezu i oboje ste kao partneri spremni da obavite posao potreban za rešavanje nezdravih obrazaca komunikacije, veza može da se popravi. Moguća rešenja mogu da budu pohađanje ličnog savetovanja i savetovanja u vezi ili poboljšanje funkcionisanja vašeg odnosa koristeći knjige za samopomoć ili rezultate istraživanja - kaže Ganbari.

 

11. Nadate se da će se partner promeniti

Za raskid

 

Želite da se vaš partner drastično promeni.

- Čekanje da neko promeni unutrašnje kvalitete, poput vrednosnog sistema ili karaktera, iziskuje ogroman napor, snagu volje, rast i naporan rad - kaže Bokarova. Morate se zapitati da li biste ostali s partnerom ako se ne promeni. Ako niste, vreme je da krenete dalje.

 

Ostanite zajedno

 

Promena koju tražite je situacijska. Bokarova veruje da je razumno pričekati neke spoljne promene, poput toga da se partner zaposli u istom gradu kao i vi, ali to važi samo ako verujete da je on sposoban za takvu promenu.

- Ako ceni ambiciju i naporan rad, tada je vredno čekati da ispuni buduće ciljeve - poput prihoda za putovanje, kupovinu kuće ili zasnivanje porodice - kaže Bokarova. Upamtite da čak i ako je vaš partner odlučan i pouzdan, svejedno imate pravo da budete frustrirani ili želite veću promenu u svom životu. Pa ako se osećate kao da pet godina čekate da komičarska karijera vašeg dečka krene, nikad ne bi trebalo da se osećate krivima što želite nešto više.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad