-2°C

Beograd

Photo: Happy BSC/

Izvor: telegraf

Šekler: Ne treba da se paniči zbog novog virusa, simptomi su blagi čak

 Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler izjavio je danas da u ovom trenutku treba slušati šta o omikronu govore lekari iz Južnoafričke Republike, koji su ga i otkrili.

Šekler navodi da oni sve vreme govore da su vrlo blagi simptomi, da su oboleli mladi ljudi, više od pola je bilo nevakcinisano, mada je kod najvećeg broja bila začeta vakcinacija.

 Šekler je istakao da se moraju čekati laboratorijski rezultati koje će uraditi stručnjaci u Južnoafričkoj Republici, koji su i prijavili novi soj.

"U vojsci su mi govorili - kartu čitaj, a seljaka pitaj. Ovde ti seljaci pod navodnicima nisu seljaci, nego terenci, a to su lekari u Južnoafričkoj Republici. Jedino u ovom trenutku možemo verodostojno da komentarišemo ono što oni komentarišu u medijima", smatra Šekler.

Ističe da ti lekari govore da su simptomi blagi čak i kod onih koji nisu vakcinisani, a kod vakcinisanih često asimptomatski.

Šekler navodi i da su klinički znaci lakši, da postoji lakoća prenošenja, ali da nema pneumonija, nema temperature, vrlo retko uglavnom znojenje i da prolazi za dva-tri dana.

"Ne treba da se paničari, već da se slušaju ljudi koji imaju uvid i koji se razumeju u to. Žena koja je prvi put otkrila novi soj je predsednica udruženja zdravstvenih radnika i lekara Južnoafricke Republike, koja ima medicinu svetskog kvaliteta", ističe Šekler.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad