23°C

Beograd

Photo: Freepik/@karlyukav

Izvor: Objektiv.rs

NEVEROVATNA PRIČA: Zbog retkog poremećaja spava i do 300 dana GODIŠNJE

Ipak, nadaju se da će uspeti da ozdravi

PROČITAJTE JOŠ:

ANA BRNABIĆ ZAVRŠILA POSETU U PČINJSKOM OKRUGU: Dosta je urađeno, ali imamo još posla

VOZAČ AUTOBUSA KOJI JE USMRTIO 10 LJUDI PRIZNAO KRIVICU!

BESPLATAN sportski kamp za decu iz Srbije, regiona i dijaspore

Pomoć sugrađanima sa malim primanjima: KO IMA PRAVO NA GARANTOVANU PENZIJU?

Pukhram je 42-godišnji stanovnik sela Bhadwa u Indiji.

I pati od izuzetno retkog poremećaja nazvanog Axis Hypersomnia. Zbog njega spava i do 25 dana odjednom i do čak 300 dana u godini.

Stanje koje je dobilo ime po osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda u mozgu – delu koji kontroliše telesnu reakciju na stres, takođe uzrokuje fluktuacije i promene na proteinu mozga poznatom kao TNF-Alfa, koji je važan za razvoj, obnavljanje tkiva, imunitet i još mnogo toga, ali presudno igra ulogu u tome kako spavamo.

“U početku je znao da spava od pet do sedam dana odjednom. Zabrinuti zbog ovoga, potražili smo lekarsku pomoć, ali njegova bolest nije mogla da bude izlečena. Stanje mu se postepeno pogoršalo, a period sna se povećavao i sada spava 20-25 dana u mesecu”, ispričao je član njegove porodice.

Lečenje ovog poremećaja uključuje antidepresive, nekonzumiranje alkohola i lekova bez recepata, odnosno svih stvari koje bi mogle da ometaju san.

Pukhramova porodica se nada da će ova bolest biti istraženija i da će Pukhram konačno imati normalan san.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar