1°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

ZANIMLJIV RAZLOG: Da li znate zašto mame BEBU nose uglavnom na LEVOJ strani?

Taj položaj tela je prirodniji 

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVO ZA HAPPY TV MILAN POPOVIĆ O ODNOSU SA SEVERINOM: Ličnu sujetu i ego treba da ostavi po strani, dobrobit deteta je najvažnija

Mnogi roditelji instinktivno drže bebu na levoj strani tela.

Osim što je taj položaj prirodniji, postoji još nekoliko razloga zašto je na toj strani bolje držati dete.

Jedna od stvari koja često dolazi prirodno nakon porođaja je nošenje bebe na levoj strani, odnosno levom boku, a sada je to potvrdilo i nedavno istraživanje. 

Naime, rezultati istraživanja otkrili su da oko 70 do 80 odsto žena nosi svoje bebe na levoj strani.

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVNO U VEČERAŠNJEM "GLAMURU" SAZNALI SMO : Ovo je neostvarena želja Ane Bekute! Evo ko od pevača zarađuje najveći bakšiš (FOTO)

Neverovatno, ali nošenje bebe je nešto što započinje mnogo pre nego što se beba rodi.

“Sklonost tome javlja se pre majčinstva i pokazuje se rano u razvoju. Čak i devojčice predškolske dobi pokazuju čistu preferenciju levoj strani kada je u pitanju nošenje lutki i igračaka veličine novorođene bebe”, piše u istraživanju.

Zašto je leva strana prirodnija?

Istraživači su specifično proučavali i šišmiše jer su majke i bebe tih životinjskih vrsta poznate po bliskom odnosu. Oni su zaključili kako su majke držale bebe na levoj strani zbog bolje komunikacije, budući da su informacije iz levog vizualnog polja obrađene u desnom delu mozga.

– Desni deo mozga kontroliše mnoge aspekte socijalnog ponašanja – objašnjava autor istraživanja Endi Giljov.

On dodaje da veća uključenost desnog dela mozga omogućuje optimalnu obradu socijalnih informacija.

Upravo to pomaže majkama i njihovim potomcima da primete i reaguju na ponašanje s obzirom na to da je desni deo mozga zadužen za jezik i emocionalne signale, te uključuje izvršavanje zadataka poput prepoznavanja lica i emocija. Stoga, nošenje bebe na levoj strani pomaže vam da bolje vidite i razumete ono što beba radi, a sposobnost tumačenja bebinih signala i odgovaranja na njene potrebe unapređuje zbližavanje i povezivanje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad